Nieuwbouw of renoveren?

Jullie hebben de beslissing genomen om een woning aan te kopen, proficiat! Alleen, is het niet zo duidelijk wat je nu juist zou willen gaan doen: Verbouwen of nieuwbouw? Die oude vierkantshoeve op het platteland verbouwen of een sleutel-op-de-deur woning in die nieuwe woonwijk aan de rand van de stad? Een goedkope bestaande woning renoveren of zelf je droomwoning bouwen?Laten we de keuzes even overlopen

Nieuwbouw woningen

 Je hebt tegenwoordig 2 varianten van nieuwbouwwoningen: Sleutel-op-de-deur woningen en woningen waarbij je zelf de architect en aannemer aanstelt. Sleutel-op-de-deur woningen zijn meestal onderdeel van een nieuwe wijk of straat, waarbij de woningen allemaal dezelfde stijl en materialen hebben. In veel gevallen zijn het ook gewoon copy-paste woningen naast elkaar. De projectontwikkelaar bouwt deze woningen en probeert aan de hand van renders en modelwoningen, de nieuwe woningen te verkopen. Als koper kan je dan alsnog de keuken of de vloer ‘kiezen’ uit een standaard gamma. Het is natuurlijk gemakkelijk als klant op deze manier. Als je weinig met bouwen hebt, kan dit voor jou wel ideaal zijn. Je hoeft je bijna niks aan te trekken en je hebt een nieuwbouwwoning. Ook kan je soms een ‘koopje’ doen hier, alsof je hier koopt bij de ‘groothandel’. Eentje die er hetzelfde uitziet als dat van de buren, maar hey dat neem je er dan wel bij, samen met die 21% BTW. Dan heb je nog een fenomeen dat alsmaar zeldzamer wordt naar de toekomst toe: de nieuwbouw woning door particulieren.Je koopt een bouwgrond, stelt een architect aan en neemt een aannemer onder de arm. Samen met de architect ontwerp je je droomwoning en gemiddeld twee jaar later kan je verhuizen. Bij dit project ben jij de bouwheer en hou je zelf de touwtjes in handen.Uiteraard heb je hier meer budget voor nodig dan de sleutel-op-de-deur woningen. Als de sleutel-op-de-deurwoningen vergelijkbaar zijn met groothandel, zijn deze particuliere woningen te vergelijken met een ambachtelijke product. Kwalitatief, maar duur. Het is dan ook de bedoeling hier dat je hier voor altijd zal blijven wonen. Vandaar ook dat tegenwoordig veel woningen rolstoeltoegankelijk zijn en uitgerust zijn met een slaapkamer op het gelijkvloers. In 2040 zou er een ‘betonstop’ worden ingevoerd. Ik noem dit eerder een expansiestop. Het is niet zo dat er nergens, nooit meer nieuw gebouwd mag worden. Nee, er zal gecentraliseerd en beperkt gebouwd worden. Ik schrijf hierover zeker en vast nog een blog!

Renovatiewoningen

Ofwel wordt je gewoonweg verliefd op een bestaande woning die gerenoveerd dient te worden. Ofwel heb je financiële motieven en wil je een meerwaarde creeëren aan een woning. Een statische burgerwoning met glas-in-lood ramen, hoge plafonds, cementtegelvloeren en prachtige molures. Of een vervallen vierkantshoeve met oude stallen en houten gebinten. Of een loods van een oud fabriek. Stuk per stuk projecten om verliefd op te worden. De uitdaging hier is om de oude elementen te behouden, de stabiliteit te garanderen (niet veranderen) en het hedendaags comfort te integreren. Deze woningen zijn uniek en zeker ook niet goedkoop, ondanks de staat waarin ze soms worden verkocht.Om deze pareltjes te renoveren, beschik je dus maar beter over een ruim budget.  Anderzijds kan je ook gemotiveerd zijn om te verbouwen door financiële redenen. Je kan een bescheiden woning aankopen voor de prijs van een gemiddeld stuk bouwgrond. Door zo veel mogelijk zelf te doen en de kosten te drukken, is je woning uiteindelijk meer waard dan het geld dat je erin hebt gestoken. Meestal verandert het uitzicht van de woning dusdanig dat je de oude woning niet meer herkent. Zulke woningen worden vaak even bewoond door de eigenaren, om vervolgens met winst door te verkopen of te verhuren.  Met welke reden je je woning aankoopt, is er 1 gouden regel: voorbereiding is alles. Bereid je goed voor, stuur voor de aankoop eventueel een expert ter plaatse om te evalueren.Bedenk wat mogelijk is met de woning en wat je ervoor hoeft te doen. Schets al welke ingrepen je zou willen doen en budgetteer je verbouwing met extra marge. 

Hoe moet je nu kiezen?

De eerste en allesbepalende parameter is uiteraard het budget. Zorg ervoor dat je voor de zoektocht naar een woning al bij verschillende financiële instellingen bent geweest om te kijken welke lening het er best bij jou past. Bepaal aan de hand van die gesprekken je budget en hou je eraan! De volgende parameter is afhankelijk van de woningen die je zal bezoeken binnen budget. Het is goed mogelijk dat je op zoek was naar een sleutel-op-de-deur woning, maar dat je verliefd werd op een vervallen herenwoning met een romantische tuin. Let dan wel op dat je van je nieuwbouw budget, naar een renovatie budget moet gaan (budget aankoop woning + budget renovatie zou hetzelfde moeten zijn als nieuwbouw budget), maar ook dat je bij de renovatie 6% BTW betaalt ipv de 21% bij nieuwbouw. Nog geen pand gevonden om verliefd op te worden binnen budget? Neem zelf ook eens initiatief. Bel aan bij je buren of bel je vrienden op, of zij niemand kennen die hun huis zou willen verkopen. Plaats een oproep op HOPLR of facebook.   Veel succes met jullie zoektocht!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.