De nieuwe verbouwregeltjes in 2021

Zoals je wellicht hebt opgevangen, is er vanalles aan de hand op het vlak van verbouwverplichtingen in 2021.

Het belangrijkste wil ik hier even uitlichten voor jou:

ALS JE EEN WONING KOOPT OF ERFT VANAF 2021, BEN JE VERPLICHT OM DEZE WONING BINNEN DE 5 JAAR TE RENOVEREN.

Ik schets je even kort de achterliggende context:

In 2015 sluit de Vlaamse regering een ‘Renovatiepact’, waarbij een stappenplan wordt opgemaakt met als einddoelstelling om in 2050 alle renovatiewoningen even energiezuinig te maken als nieuwbouwwoningen.

De dakisolatienorm, de glasnorm, EPB-eisen,… Zijn allemaal verplichtingen die werden ingevoerd om oude woningen energiezuiniger te maken.

Anderzijds werden we ook gestimuleerd, door bijvoorbeeld een verlaagd BTW-tarief van 6% voor renovatie (sinds kort nu ook bij afbraak en sloop) renovatiepremies, totaalbonussen, speciale energieleningen, 100% korting op je onroerende voorheffing gedurende 5 jaar als je een E-peil van 60 kon behalen,…

Je ziet, ze doen wel hun best hé 😉

Jammer genoeg heft het Vlaams Energieagentschap in 2018 moeten vaststellen dat het aantal EIR (=energetisch ingrijpende renovaties) daalt in plaats van stijgt!

De verplichting om binnen de 5 jaar de woning te renoveren, na aankoop of via een erfenis, is dus om dit renovatietempo op te krikken.

WAT JE CONCREET MOET DOEN:

Is heel simpel. Je moet aan 3 van de 6 onderstaande voorwaarden voldoen:

  • Je dak isoleren zodat je maximaal U=0,24W/m²K haalt.
  • Je buitenmuren isoleren zodat je maximaal U=0,24W/m²K haalt.
  • Je vloer isoleren zodat je maximaal U=0,24W/m²K haalt.

Er zijn heel veel rekentools online zodat je zelf kan berekenen welke isolatie en dikte je nodig zal hebben om dit te bereiken.

  • De vensters moeten een U-waarde halen van 1,7W/m²K. De beglazing moet ten hoogste Ug=1,1W/m²K zijn.
  • Je condensatieketel mag maximaal 15 jaar oud zijn of je moet een warmtepomp hebben.

Doel: Co2-neutrale verwarmingsinstallatie, dus geen gas meer! Kijk zeker na in je gemeente of provincie of ze hier premies voor uitbetalen.

  • Je moet een warmtepompboiler of zonneboiler installeren (hernieuwbare energie).

Via Fluvius kan je hier een premie voor krijgen. In 2020 was dat €300 onder voorwaarden.

Deze voorwaarden zijn trouwens ook energiebesparende maatregelen waarin je moet investeren om de totaalrenovatiebonus te kunnen aanvragen. Deze premies gaan van €1.250 tot € 4.750. Handig toch?

Erfenis

De verplichtingen zijn streng, en al zeker als je een oude woning erft terwijl je helemaal geen verbouwplannen had. Een woning erven is lang niet zo voordelig meer door de erfbelasting. Wat binnen de nieuwe wetgeving van de verplichte renovatie wel voordeliger wordt is een schenking. Je kan in het geval van een schenking een deel van de renovatiekosten terugbetaald krijgen, tot zo’n 30%, door de Vlaamse overheid.

Als je merkt dat er een erfenis op komst is, kan je hier dus best al eens over nadenken of je het niet kan laten omzetten in een schenking. Dit is wellicht niet het eerste waar je aan zal denken als er een dierbare op sterven ligt, maar je bespaart er achteraf wel moeite en kosten mee uit.

Ik hoop dat ik wat duidelijkheid voor je heb kunnen scheppen 😉

Tot snel,

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.